مکان

مطالب تصادفی

مطالعه مطلب

محلات کجاست؟

محلات کجاست؟

محلات یکی از زیباترین شهرستان های ایران در  استان مرکزی است که بی شک از دیدن آن لذت خواهید برد. در این نوشته تصمیم داریم تا این شهرستان زیبا را به طور کامل معرفی کرده و اطلاعات کاملی در مورد جاهای دیدنی محلات، باغ گل محلات، سوغات ها، فرهنگ و آداب و رسوم این شهرستان ارائه دهیم. بنابراین در صورتی که تصمیم دارید سفری خاطره انگیز به محلات داشته باشید، پیشنهاد می کنیم این نوشته را تا انتها مطالعه نمایید.

محلات

منظره زیبای محلات

آب و هوای عالی و دلپذیر، طبیعت سرسبز و چشم نواز، آثار تاریخی و جاذبه های دیدنی و تفریحی این منطقه را تبدیل به یکی از مقاصد عالی گردشگری کرده است. القابی مانند هلند ایران، شهر گل ها و بهشت افسانه ای، نام هایی است که مسافران و اهالی این شهرستان به محلات داده اند. دلیل این القاب نیز وجود بزرگترین مزارع پرورش گل و گیاهان زینتی و آب و هوای مطبوع و به دور از آلودگی در این منطقه است.

اینستاگرام

محلات

باغ های گل محلات

محلات را از این جهت به این نام خوانده اند که متشکل از محله ها و روستاهای  متعدد و با فرهنگ های گوناگون بوده است. روستاهایی مانند روستای پیل پایان، زنجیر دان، گوشه و ریوکان و غیره. این شهرستان در جنوب شرقی استان مرکزی قرار گرفته است و از تهران دویست و شصت و دو کیلومتر فاصله دارد.

شهرستان محلات حدود پنجاه و شش هزار نفر جمعیت دارد. دلیجان از سمت شرق و خمین و اراک از سمت غرب به محلات متصل می شوند. از سمت شمال، آشتیان و قم و از سمت جنوب نیز گلپایگان و اصفهان محلات را احاطه کرده اند.شهرستان محلات یک بخش ( بخش مرکزی) و دو دهستان دارد و مرکز آن شهر محلات می باشد. دهستان های محلات، دهستان خورهه و دهستان باقر آباد و شهرهای آن نیز، شهر محلات و شهر نیمور می باشند.

پیشنهاد می کنیم این مطالب را هم بخوانید:

معرفی آب گرم محلات

معرفی بوستان سرچشمه

جاهای دیدنی محلات

جاهای دیدنی محلات تنوع بسیار زیادی دارند و توانسته اند توجه مسافران و گردشگران زیادی را به خود جلب کنند. هر چند اغلب مسافران به دلیل دیدن باغ گل محلات به این شهر سفر می کنند اما با دیدن سایر جاهای دیدنی و جاذبه های گردشگری این شهرستان، تصمیم می گیرند دوباره این شهر را با عنوان مقصد سفرهای بعدی خود انتخاب کنند و از دیدن زیبایی های آن لذت ببرند. برخی از معروف ترین جاهای دیدنی محلات عبارتند از:

محلات

آب گرم محلات

سرچشمه محلات

سرچشمه محلات

  • منطقه حفاظت شده هفتاد قله
  • منطقه حفاظت شده موته
  • یخچال طبیعی نیمور
  • آتشکده آتشکوه میل میلونه
  • بازار سنتی
  • قلعه جمشیدیه
  • قلعه آقا خان محلاتی
  • دهکده گل و گیاهان زینتی
  • پل قدیمی باقر آباد
  • ستون های باستانی خورهه
  • سد ساسانی نیمور
  • دود رصد خانه دارای تلسکوپ
  • پیست اسب سواری
  • چنار  هزار و صد و پنجاه ساله در میدان چنار
محلات

میدان چنار

همان طور که گفتیم محلات، هلند ایران و شهر گل و گیاه می باشد. اهالی این شهرستان بیشتر از راه پرورش گل و گیاه زینتی و فروش این محصولات کسب درآمد می کنند.

محلات

مزارع گل محلات

محلات مهد پرورش گل ایران است و بیشترین تنوع تولید گل را دارد. بعد از پرورش گل، صنعت سنگ در این منطقه شهرت دارد. زیرا محلات دارای معادن متعدد و متنوع سنگ های زینتی، سنگ مرمریت و سنگ تواورتن است. سنگ هایی که از این معادن استخراج می شوند به صورت خام  یا به شکل فراوری شده به سایر شهرهای ایران و حتی به کشورهای دیگر نیز صادر می شوند. مشاغل وابسته به صنعت سنگ در این منطقه بخش بزرگی از اقتصاد را تشکیل می دهد. مشاغلی مانند: مشاغل مرتبط با معادن سنگ، سنگبری ها، دلالی سنگ معادن، فروشگاها و نمایشگاه های مرتبط و غیره.

بعضی از فعالیت های اقتصادی دیگری که مردم محلات انجام می دهند عبار ت است از:

  • بافت های کشباف زمستانی
  •  تولید حلوا ارده، حلوا شکری و محصولات کنجدی و غیره

بسیار جالب و قابل توجه است که صادرات غیر نفتی محلات با صادرات دو استان کمتر توسعه یافته کشور برابر است. در این منطقه کسب و کارهای کوچک و بزرگ در زمینه های متفاوتی مانند گل و گیاه و همچنین در زمینه های دیگر مانند تولید پوشاک ( تریکو و کشباف در این منطقه شهرت دارد)  و حمل و نقل  مشغول به کار هستند.

از دیگر مواردی که در این منطقه شهرت دارد ساخت دندان مصنوعی با کیفیت بالا و قیمت مناسب است. همین موضوع مسافران زیادی را به محلات جذب کرده است. از صنایع دستی این شهرستان نیز می توان به جوال بافی، گیوه دوزی و قالی بافی اشاره کرد.

تاریخچه محلات

این منطقه از قدمت تاریخی زیادی برخوردار است. نشانه هایی مانند وجود ستون های تاریخی خورهه، آتشکده ای که مربوط به دوران حکومت ساسانیان است، نشانه هایی از وجود کاخ و مرکز برگذاری آیین ها و مراسم ملی – مذهبی در روستای خورهه گواه این ادعا است. بنابراین در صورتی که به دیدن جاهای تاریخی علاقه دارید و از مشاهده این جاذبه های گردشگری لذت می برید، سفر به محلات می تواند برای شما سفری جذاب و به یاد ماندنی باشد.

در زمان هخامنشیان این منطقه بخش کوچکی از ایالت مادها بوده است. در میان برخی آثار تاریخی که از زمان هخامنشیان به جای مانده است، این منطقه ورکان نام داشته و این قدیمی ترین نام محلات است. در زمان اشکانیان نیز این منطقه جزوی از ایالت والی نشین مادها بوده است. در محلات آثاری از عهد حکومت ساسانیان به چشم می خورد و این موضوع نشان می دهد که این منطقه مورد توجه ساسانیان نیز  بوده است.

در زمان اسلام این منطقه را جزو ایالت جبال می دانستند. در زمان سلجوقیان تا دوران قاجار نیز محلات جزو عراق عجم بوده است. از دیگر نام های قدیمی این منطقه می توان به سایر البلوک نیز اشاره کرد. علت این نام آن بود که محلات در نقشه از کاشان و قم جدا بوده است.

از جمله مشاهیر و مفاخری که در محلات متولد شده اند می توان به صدر الاشراف محلاتی ( از شخصیت های برجسته اواخر حکومت دوره قاجار و اوایل دوره حکومت پهلوی)، علی اصغر امین ( از قاضیان عالی رتبه در  زمان خودش)، سیاح محلاتی، شهاب الدین خسروانی، دکتر صدر، شیخ فضل اله محلاتی ( نماینده امام در سپاه )، آیت اله روحانی محلاتی، دکتر مهدی خلج و بسیاری دیگر اشاره کرد.

محلات دارای دانشگاه های دولتی، پیام نور، غیر انتفاعی و آزاد می باشد. این شهرستان دو رصد خانه دارای تلسکوپ دارد. یکی از این رصد خانه ها در دانشگاه آزاد و دیگری در پژوهش سرای دانش آموزی محلات قرار دارند.

سوغات محلات

خرید سوغاتی یکی از جذاب ترین بخش های هر مسافرتی است. اغلب ما از دیدن صنایع دستی و خوراکی های مخصوص هر شهر که به نوعی سوغات آن منطقه نیز به حساب می آیند، لذت می بریم و دوست داریم از هر سفری که می رویم یادگاری برای خود و سوغاتی برای عزیزانمان تهیه کنیم.

یکی از سوغاتی های بسیار معروف محلات حلوا ارده مخصوص این شهر است. این حلوای سنتی از ارده ( کنجد آسیاب شده) و شکر و یک عصاره گیاهی تولید می شود. (در گذشته به جای شکر از شیره کشمش در تولید این حلوا ارده استفاده می کردند.) از دیگر سوغاتی های این منطقه می توان به: عرقیات، داروهای گیاهی، نان سنتی پر کوفت، دو آتیشه، گرده، شیری، عسل، گیوه، تریکو، گلدان های سفالی، انواع گل و درخت و درختچه های زینتی و غیره اشاره  کرد.

در هر فصلی از سال می توانید به محلات سفر کنید و از دیدن جاذبه های گردشگری آن لذت ببرید اما بهترین زمان سفر به این منطقه فصول بهار و تابستان است. زیرا در این زمان گل ها شکفته شده اند و عطر آن ها تمام فضا را آغشته کرده است. همچنین در بهار می توانید از باغ گل محلات دیدن کرده و با گرفتن عکس هایی زیبا در این باغ، خاطرات سفر خود را به زیباترین شکل ثبت کنید.

زمستان های محلات هوایی سرد دارد و حتی گاهی دما به زیر صفر درجه هم می رسد اما با این حال در این فصل نیز سفر به این شهرستان خالی از لطف نیست، زیرا شما می توانید به چشمه های آب گرم رفته و لحظات آرامش بخش و خوشی را سپری کنید. البته جالب است که بدانید در اطراف چشمه های آب گرم انواع امکانات رفاهی ساخته شده است و این مناطق مسافران خود را در زمستان ها  از دست نمی دهند و حتی گاهی در این فصل تعداد بازدیدکنندگان و استفاده کنندگان از چشمه های آب گرم محلات بیشتر هم می شوند.

در  اردیبهشت ماه جشنواره گل محلات در دهکده گل برگزار می شود که شهرت زیادی دارد. علاقمندان زیادی برای دیدن جشنواره گل به این شهرستان سفر می کنند و از دیدن حجم وسیعی از گل های رنگارنگ و گیاهان زیبا لذت می برند. اگر در بهار تصمیم به سفر دارید پیشنهاد می کنیم اردیبهشت ماه را انتخاب کنید زیرا هوا در این ماه بسیار مطبوع و دلپذیر می باشد. همچنین اگر در اردیبهشت ماه تصمیم به سفر دارید پیشنهاد می کنیم محلات را به عنوان مقصد سفر خود انتخاب کنید زیرا این شهر در این ماه واقعا دیدنی است.

محلات

جشنواره گل محلات

در هفته آخر فروردین نیز آیین جالب بیل گردانی در نیمور برگزار می شود. بیل گردانی یکی از آیین های سنتی مردم این شهرستان است. جشن بیل گردانی در واقع به معنای پایان کار سخت  لای روبی جوی ها می باشد. اگر در این زمان در محلات بودید پیشنهاد می کنیم حتما در این جشن سنتی شرکت کرده و از دیدن آداب و رسوم مربوط به این فرهنگ لذت ببرید. حضور در این جشن لحظات شادی را به برنامه سفر شما اضافه می کند.

محلات

مراسم بیل گردانی

لای روبی جوی ها در آغاز سال زراعی یعنی در اواخر اسفند انجام می شود. لای روبی به این معنا است که جوی ها و کانال های آب را برای رسیدن بهتر آب به مزارع و باغات و همچنین جلوگیری از رشد علف های هرز لای روبی می کنند.

خوردن غذاهای محلی در طول سفر به هر شهرستان بسیار جذاب و وسوسه انگیز است. غذاهای محلی معمولا عطر و طعم خاصی دارند و با استفاده از ادویه های محلی و به روش های سنتی تهیه می شوند و تست کردن طعم آن ها می تواند تجربه ای جالب باشد. از جمله غذاهای محلی این شهرستان می توان به کله جوش، شوربا، اشکنه و پنله پلو اشاره کرد که می توانید هریک از آن ها را در سفر خود به محلات امتحان کنید و از طعم آن ها لذت ببرید.

 ایران کجاست : سایت جامع گردشگری ایران

*اگر اطلاعات یا تجربه ای از سفر به این منطقه دارید ، حس خود را در قسمت نظرات با سایر کاربران به اشتراک بگذارید.*

نوشتهٔ قبلی
سرچشمه محلات
نوشتهٔ بعدی
جاهای دیدنی محلات

برچسب ها

, , , ,

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست